Delamo svaku treću nedjelju u mjesecu!
Vrati se natrag

Otkrivamo kako najučinkovitije zaštititi djecu od sunca

Za najmlađe uvijek biramo samo najbolje, osobito kad je riječ o zaštiti od sunca. Svi smo osjetljivi na štetan utjecaj njegovih zraka, no djeca posebno.

Otkrivamo kako najučinkovitije zaštititi djecu od sunca

Njihova nježna koža zahtijeva poseban pristup i proizvode – donosimo sve što trebate znati.

Dječja koža puno je nježnija i osjetljivija od odrasle. Samim time podložnija je štetnim utjecajima sunčevih zraka, ali je istovremeno puno zahtjevnija za njegu. Posebice se to odnosi na najmlađe uzraste, od rođenja pa do djetetove prve godine života. Stoga nije niti čudno kako se brojni roditelji, pogotovo oni s prvim djetetom, pred ljetnu sezonu suoče s tisuću pitanja. Prvo među njima je kako najbolje zaštititi dijete, a da pritom ne nanesu štetu koži ili izazovu reakcije na preparate?

Za početak, ako je riječ o djetetu do šest mjeseci starosti, valja napomenuti kako kreme sa zaštitnim faktorom nisu opcija. Naime, njihova je koža toliko osjetljiva da bi joj svaka krema mogla izazvati reakcije. U obzir dolazi isključivo mehanička zaštita i sklanjanje od sunca. Platneni šeširi s produžetkom za vrat izvrsna su zaštita, ali i dalje će najbolja biti debela hladovina. Iako će brojne nove roditelje ova činjenica potaknuti da odustanu od godišnjeg odmora na moru, ne morate biti toliko strogi. Djetetu će goditi morski zrak, ali u ranijim jutarnjim satima i kasnijim poslijepodnevnim kad sunce nije toliko jako. I, naravno, birajte plaže s puno hladovine te svakako sa sobom ponesite i suncobran.

Sunčane naočale također su važne. Bez obzira koja djetetova dob bila, jednako kako čuvate svoje oči od sunca, tako biste trebali paziti i njihove. Možda čak još i više s obzirom na to da klinci imaju običaj skinuti naočale dok ih ne gledate. Osim toga, pri odabiru i kupovini svakako biste trebali voditi računa o kvaliteti stakala. Iako djeca rastu i u razdoblju od jedne sezone prerastu čak i sunčane naočale, na njima nikada ne biste trebali štedjeti. Lošija stakla nekvalitetne izrade mogu negativno utjecati na razvoj njihovih očiju te im dugoročno učiniti više štete nego koristi. Stoga kod sunčanih naočala nikad ne biste trebali pristajati na kompromise.

Kako smo već napomenuli, što je dijete mlađe to je njegova koža osjetljivija. Pa kad dođe vrijeme za početak korištenje preparata sa zaštitnim faktorom za početak biste uvijek trebali birati one bez mirisa. Arome koje se stavljaju u ove proizvode, u kombinaciji sa suncem i znojem, mogu uzrokovati pojavu osipa i drugih problema na koži. Stoga birajte nježne formule s visokim stupnjem zaštite te, ima li vaše dijete od ranije problematičnu kožu, uvijek potražite savjet liječnika ili ljekarnika. Njihova stručnost i poznavanje sastava proizvoda spriječit će većinu neželjenih posljedica koje kreme sa zaštitnim faktorom mogu uzrokovati, posebice prilikom prvih korištenja.

Još jedna stvar kod koje ne biste trebali pristajati na kompromise jest visina SPF-a. Bez obzira na djetetovu dob krema, serum ili losion trebao bi imati najmanje SPF 50, barem za prvih nekoliko tjedana izlaganja suncu. Tek nakon toga možete prijeći na razinu 30, ali nikad ne biste trebali ići ispod te brojke. Kao što već sigurno znate, koža pamti svako nezaštićeno ili slabije zaštićeno izlaganje suncu zato biste trebali o tome razmišljati od prvog dana djetetova života. Uz to, bez obzira na teksturu proizvoda, uvijek ga obilno nanesite na svaki centimetar kože koja će biti izložena i to barem pola sata prije izlaganja suncu. I, naravno, ne zaboravite da zaštita traje svega nekoliko sati te se sjetite ponovo nanijeti proizvod nakon dva do tri sata ili češće ako je dijete bilo u moru ili bazenu. Da, čak i ako je riječ o vodootpornom proizvodu.

Svakako vodite računa da vaš odabrani proizvod nudi zaštitu širokog spektra. To znači da će dijete dobiti sveobuhvatnu obranu i od UVA i od UVB zraka. Istovremeno vodite računa i o tipu kože vašeg djeteta, ponajviše onoj lica. Ako je ona masnija i dijete se pojačano znoji, lagane formule poput fluida na bazi vode te one s brzim upijanjem bit će najbolji odabir jer neće dodatno mastiti i opterećivati pore. U slučaju da dijete ima suhu ili normalnu kožu klasične mineralne kreme bit će odličan saveznik koji će na površini stvoriti zaštitni film i tako, osim SPF-om, kožu štititi i mehanički.

Naposljetku valja odlučiti hoćete li odabrati tipičnu kremu ili opciju u spreju. Razlika među ovim proizvodima po pitanju zaštite ne bi trebalo biti, no ona u aplikaciji je značajna. Sprejevi su odlični za brzo nanošenje jer im nije potrebno puno razmazivanja koje se kod klasičnih krema podrazumijeva. No, odlučite li se za tu varijantu, savjetujemo da isto mjesto pošpricate najmanje dva puta kako biste nanijeli potrebnu količinu proizvoda. S druge pak strane, iako ćete kremu sigurno nanijeti u debljem sloju nego sprej, imate li nemirno dijete kojem nije ugodno dugo stajati na mjestu dok ga temeljito namažete, sprejevi će, bez konkurencije, biti bolji odabir. U svakom slučaju, kod ove se odluke ponajviše morate voditi karakterom svog djeteta i potrebama njegove kože – stoga pravog, ili krivog, odgovora nema.

*Trgovine u Lumini centru zadržavaju pravo promjene cijena. Cijene su informativnog karaktera. Trgovine unutar Lumini centra zadržavaju pravo na promjenu asortimana i ponude, a samim time i vremensku dostupnost artikala. Fotografije ne moraju odgovarati stvarnom izgledu proizvoda.

Fiskni tečaj konverzije: 1€ = 7,53450 kn