Planirajte svoju kupnju na vrijeme i posjetite nas tijekom tjedna. U subotu i nedjelju (22. i 23.6.) naše trgovine ne rade!
Vrati se natrag

Sve što trebate znati o zaštiti od sunca

Utjecaj sunčevih zraka poprilično je ozbiljan i tako bismo ga trebali doživljavati. I to ne samo ljeti. Donosimo savjete kako i kojim proizvodima se zaštititi.

Sve što trebate znati o zaštiti od sunca

Topli dani, više svjetla, izleti, godišnji odmor na moru,… prve su asocijacije koje većina ima na spomen ljeta. Sve su to lijepa obilježja kojima se radujemo, ali baš svaki od njih u znaku je jakog sunca. Već i ptice na grani znaju da, izuzev iznimnih situacija, ljeti između 12 i 17 sati ne bismo trebali izlaziti. I većina ovaj korak smatra dovoljnom obranom, ali, moramo vas razočarati, to nije ni blizu točno. Dapače, negativan sunčev utjecaj prisutan je tijekom čitave godine, čak i u sivim i tmurnim danima.

Sunce kao takvo nije ono što stvara probleme, već su to UVA i UVB zrake koje dolaze njegovim isijavanjem. Bez obzira na to što nisu vidljive golim okom, ostavljaju itekako primjetan utjecaj na koži. Konkretno, UVA zrake, koje čine 95 % sunčeva UV zračenja, razlog su zašto postižemo preplanuli ten, ali su zato odgovorne za brže starenje kože i preuranjeno stvaranje bora. S druge pak strane, iako čine tek mali udio, UVB zrake puno su štetnije negoli UVA. Njihov ćete efekt najjače osjetiti u onim trenucima kad zbog predugog izlaganja jakom suncu zadobijete opekline po koži. Međutim, ova prolazna tegoba nije jedini razlog zašto ih ne biste trebali olako doživljavati. UVB zrake u velikoj su mjeri odgovorne za stvaranje karcinoma kože, stanja koje bismo trebali shvaćati poprilično ozbiljno već od najranije dobi.

Naime, svako izlaganje suncu na koži, ali i u njenim dubljim slojevima ostavlja velik trag koji se, kroz godine nebrige, akumulira. Tako će koža jako dobro zapamtiti svaku minutu koju ste, nezaštićeni, proveli na suncu. Zato je važno da baš svakog dana, bez obzira na godišnje doba i vremensku prognozu, na izloženim dijelovima kože nosite proizvode sa zaštitnim faktorom široka spektra. Samo će vas takav proizvod čuvati od obje vrste zraka, ali samo određeno vrijeme jer će njihovo djelovanje iz sata u sat slabjeti što zahtijeva ponovno nanošenje nakon 3 do 4 sata.

Neovisno o tome jeste li prirodno tamnije ili svjetlije puti, krema sa zaštitnim faktorom bit će jednako bitna, a stručnjaci savjetuju da uvijek radije posegnemo za onima višeg SPF-a. Ova skraćenica engleskog termina sun protection factor označava razinu zaštite koju nam proizvod osigurava. Bolje rečeno, SPF je zadužen za pojačavanje prirodne obrane kože od sunčevih zraka, ponajviše onih UVB. Tako će SPF 15 značiti da je proizvod za petnaest puta uvećao prirodnu zaštitu, a onaj s brojkom 50 jednako toliko puta.

Kako znati koji proizvod odabrati? Prvenstveno trebate obratiti pozornost na tip kože i doba godine. Suha koža, osobito zimi, voli bogatije teksture i hranjive formule te će joj zato više odgovarati kreme. Masna se koža pak najbolje nosi s prozračnim, fluidnim preparatima zbog čega će joj najviše odgovarati serumi, fluidi i losioni. No, dilema ne staje s ovim faktorima, potrebno je odlučiti se za mineralnu ili kemijsku formulu. Prva će biti gušća, masnija i ostavljati bijeli film koji će se polagano upijati u površinski sloj kože. Kemijski SPF proizvodi će, suprotno mineralnima, brže prodrijeti u duboke slojeve i biti lakši za nošenje, ali će zato djelovati kraće. Dodatno, suprotno uvriježenom mišljenju, tekući puderi i tonirane kreme sa zaštitnim faktorom neće biti dovoljni. Ipak, bit će izvrstan dodatak kremi ili losionu koji ste prethodno nanijeli.

Neovisno o tome koju ste od mnogobrojnih dostupnih opcija odabrali, najvažnije je kako ste, kad i u kojoj količini nanijeli proizvod sa SPF-om. Samo za područje lica bit će vam potreban jedan do dva grama proizvoda i to barem pola sata prije izlaska kako bi se upio u kožu. Nadalje, kako smo već napomenuli, nakon nekoliko sati potrebno je ponovno nanijeti proizvod. Nosite li make-up idealan saveznik bit će vam sprejevi sa zaštitnim faktorom koji neće utjecati na šminku. Naposljetku, ne zaboravite na kosu koja je prva na udaru i svakoga dana prije izlaska nanesite adekvatan proizvod za njezinu zaštitu. Posebno ako imate obojenu kosu.

*Trgovine u Lumini centru zadržavaju pravo promjene cijena. Cijene su informativnog karaktera. Trgovine unutar Lumini centra zadržavaju pravo na promjenu asortimana i ponude, a samim time i vremensku dostupnost artikala. Fotografije ne moraju odgovarati stvarnom izgledu proizvoda.

Naše ❤️ kuca za vas! 🇭🇷

Uz reprezentaciju za donaciju Društvu osoba s invaliditetom grada Varaždina!

Saznaj više