U nedjelju, 26.5. u Lumini centru možete uživati u filmu, kavi, kuglanju ili dovesti mališane u igraonicu.
Vrati se natrag

Brzi i lagani obrok – Zeleni omlet

Zaboravite na opravdanja jer vam za kvalitetan obrok ne treba puno vremena i skupih sastojaka. Sve što vam treba je 10 minuta, ostalo ćete pronaći u centru Lumini.

Brzi i lagani obrok – Zeleni omlet

Pripreme za ljeto u punom su jeku. Vježbanje i poboljšanje forme samo su polovica posla, ostatak se odrađuje u kuhinji i jednako je bitan kao i sati fizičke aktivnosti. Kvalitetni i nutritivno bogati obroci nisu bauk i za njih vam ne treba posebno kulinarsko umijeće. Dovoljno je svega nekoliko sastojaka s kojima i inače kuhate, dobro posuđe i, što je najvažnije, malo dobre volje. Čak ne morate provesti sate pretraživajući internetske stranice u potrazi za receptima i mjestima gdje ćete kupiti pravo posuđe. U centru Lumini vas čeka baš sve potrebno, a na našim kanalima već imate slasne prijedloge.

Često zanemarena, jaja su izvrsna osnova za brzo i kvalitetno jelo. Što je prava šteta jer su odlična namirnica koja se lijepo sljubljuje s raznim povrćem, mesom, sirom i začinima. Osim toga poprilično su hranjiva i zasitna, posebice ako ih obogatite nekim od prethodnih sastojaka s kojima će vas dugo držati sitima. Ovisno o ukusu jaja možete spremati na mnoštvo načina i tako svaki put stvoriti potpuno novo jelo. Ipak, naš prijedlog ide omletu koji ne samo da je jednostavan za pripremu nego je i vizualno vrlo efektan i privlačan obrok s kojim ćete zaboraviti da ste na „dijeti“. Međutim, za pripremu omleta potrebna vam je dobra tava s neprianjajućim dnom kako biste bili sigurni da će se namirnice ravnomjerno ispeći, ali da se neće zalijepiti za stijenke tave. Ova brenda Rosmarino idealna je opcija jer će, upravo zbog neprianjajućeg mineralnog premaza, omogućiti i pečenje s minimalno masnoća.

Zeleno lisnato povrće odličan je proljetni dodatak omletima. Osobito mladi špinat koji u maloj kalorijskoj vrijednosti ima zavidan udio vitamina i minerala. Magnezij, kalij, željezo i vitamin K samo su dio nutrijenata koje dobivate konzumacijom mladog špinata. Još jedna njegova odlična karakteristika jest da ga možete jesti sirovog, a želite li ga pak termički obraditi neće vam trebati dulje od minute do dvije. Paprike su još jedan od odličnih dodataka omletu. Sočne, hrskave i lagane dat će na svježini i teksturi omleta, a odaberete li žute ili crvene dat će i na boji te ga tako učiniti još privlačnijim. No, za razliku od špinata, paprike je potrebno usitniti prije prženja, najbolje u trakice širine do jednog centimetra. Tako ćete osigurati da se ravnomjerno preprže, a da pritom ne izgube na teksturi. Kako biste bili sigurni da se paprike ne preprže sotirajte ih, odnosno učestalo miješajte kuhačom ili špatulom.

Začini su duša jela, oni obogaćuju i pojačavaju prirodni okus ostalih namirnica. Sol i papar osnova su bez koje gotovo da i ne može. Umjesto klasičnih soljenki i paprenki koje čuvaju prethodno mljevene začine radije koristite mlince koji će svaki put u jelo dodati svježe mljevene začine. Ovako ne samo da osiguravate dulju svježinu i kvalitetnije čuvanje začina nego će i njihov okus te intenzitet biti jači i bolje oplemeniti vaše jelo.

U svakodnevnom životu često zanemarujemo serviranje hrane. Uglavnom je na brzinu poslužimo i krećemo s jelom. Međutim, dobra probava počinje već na tanjuru zato ne preskačite ovaj korak čak i u danima kad nemate goste i kad imate malo vremena. Za ovaj korak ne treba vam puno, lijep tanjur na kojem će hrana izgledati uredno te efektna zdjela za salatu ili posuda za priloge sve su što vam je potrebno da uživate u objedu.

Omlet s mladim špinatom, paprikom i kiselim vrhnjem

  • Za 1 osobu
  • Vrijeme pripreme: 10 min

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 mlada luka
  • 1 žuta paprika
  • 2 jaja
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 šalica mladog špinata
  • Sol i papar
  • Listovi bosiljka za ukras

Priprema:

Zagrijte ulje u tavi. Bijeli dio mladog luka i žutu papriku nasjeckajte i kratko prepržite. Dok pržite povrće, jaja izmiješajte s malo soli i papra i kiselim vrhnjem. Nakon što se ulje zagrijalo, dodajte jaja bez miješanja, pa za minutu dodajte špinat. Pržite još tri do četiri minute dok se jaja ne stegnu. Po želji pospite bosiljkom i malo soli pa poslužite bez savijanja.

*Trgovine u Lumini centru zadržavaju pravo promjene cijena. Cijene su informativnog karaktera. Trgovine unutar Lumini centra zadržavaju pravo na promjenu asortimana i ponude, a samim time i vremensku dostupnost artikala. Fotografije ne moraju odgovarati stvarnom izgledu proizvoda.

Fiskni tečaj konverzije: 1€ = 7,53450 kn